Sänk hindren och höj kraven!


Vill bara inleda med att berätta att "hopp"tävlingen gick bra! Vi tog oss över alla hinder i rätt ordning, och ett hinder till och med i galopp. En vit rosett pryder nu min vägg i väntan på sällskap från de andra rosetterna som än så länge fortfarande är Sturköbor. Roligt var det, och då speciellt att se alla mina elever göra en kanondag i paddocken. Alla tog sig runt banan, och ridningen var riktigt trevlig. Dessutom blev jag på nytt tävlingssugen, det var ett tag sen nu.

Igår var jag på kurs i Karlshamn (Vilken fin anläggning ridskolan har där!) för Björne Carlsson, före detta landslagsryttare. Kursen hette "Hopplektionsidéer", och bestod först i fyrtiofem minuters teori och samtal, varefter det blev ridning. Jag var med från marken, dels pga att jag inte fick nys om kursen förrän i fredags, och dels eftersom jag faktiskt inte har någon hopphäst just nu. Lite trist, för jag blev hemskt ridsugen när jag var där! Teorin handlade främst om vikten av markarbete och att träna ryttarnas position, följsamhet och balans. Björne berättade om när han för några år sedan var på landslagsträning för en elitryttare från USA (kommer inte ihåg namnet). Första dagen var läktaren fullproppad med folk, alla ivriga att få titta på Sveriges duktigaste ryttare. Men tji fick de. Hela passet var det enda ryttarna fick göra att stå i lätt sits. I skritt, trav och galopp. De hoppade inte ett endaste hinder. Björne sneglade då och då upp på läktaren, och undrade vad folk tänkte, när de bara red runt där. Men tränaren ansåg att en ryttare med god balans och med förmågan att inverka lagom mycket på hästen inte hade några problem att sedan följa hästen över höga hinder. Och detta vågade han demonstrera på landslagsryttarna inför en stor publik.

Vidare pratade vi om hur viktig hinderhöjden tyvärr är för lektionsryttarna, och hur vi ska kunna arbeta för att de mer ska börja värdesätta kommunikationen med hästen, samt att träna sin egen balans och följsamhet över små hinder. Jag kom därifrån med ett antal bra övningar. Idag ska mina elever passande nog hoppa, och jag... Jag ska våga sänka hindren och höja kraven!

Kommentarer
Postat av: Eleonor

Väl skrivet!

Hellre en positiv känsla genom en "lätt" övning än en negativ känsla genom en för svår övning!

/ Elli

2010-09-29 @ 13:56:53
URL: http://hastoridverksamhet.blogg.se/
Postat av: Karin

Absolut! Jag tror att det är alldeles för vanligt hos oss nyexaminerade att vilja sätta ihop svåra övningar för att eleverna ska få sig en rolig utmaning, och känna att hindren måste vara höga för att eleverna ska bli nöjda. Som Sussie så ofta sa: de bästa övningarna är ofta de simplaste. Lätt att glömma. :)

2010-09-29 @ 22:18:20
Postat av: Anonym

Karin, du måste uppdatera oftare! Jag är nyfiken på hur du har det, hur det funkar på jobbet och hur livet i flygeln ser ut.. Vilken fin häst du har köpt btw! :)

2010-11-17 @ 21:05:36
URL: http://linnno.blogg.se/
Postat av: Helena

Mycket smart sagt! :D

2010-11-18 @ 08:02:07
URL: http://travgalen.se
Postat av: Pia

Heja Karin! Mycket visa ord! Stor tumme upp! :)

2011-01-20 @ 16:26:56
URL: http://piajohansson.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0